źródła cynku

Cynk jako strażnik odporności.

Cynk jest metalem łatwo wchodzącym w reakcje chemiczne. Jego zbawienny wpływ na zdrowie człowieka odkryto już w 1597 roku. Bez niego Twoje ciało nie mogłoby funkcjonować właściwie ponieważ jest niezbędny w tworzeniu nowych komórek. Cynk jest również ważnym minerałem, który organizm wykorzystuje do zwalczenia infekcji . Oprócz tego wpływa na przyswajanie witamin, mineralizacje kości, prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych, obniżenie poziomu cholesterolu, wspiera wzrost.

najwięcej cynku jest w

Niedobór cynku w diecie, objawy.

Niedobór cynku zdarza się rzadko, ale nadal występuje z powodu ubogiej diety. Jeśli brakuje Ci cynku częściej łapiesz infekcje, nie masz apetytu, odczuwasz zmęczenie, miewasz kłopoty z koncentracją. Fakt, produkty z cynkiem jemy za rzadko i w małym ilościach. Wchłanianie cynku często jest utrudnione. Sami sobie szkodzimy poprzez spożywanie alkoholu i cukru. Cynk gorzej się wchłania również w towarzystwie otrębów pełnych błonnika oraz produktów bogatych w miedź i żelazo. Na niedobór najbardziej narażone są osoby z chorobami przewodu pokarmowego, z chorobą alkoholową, wegetarianie, osoby na diecie odchudzającej oraz kobiety w ciąży i sportowcy. Kobiety w ciąży mają zwiększone zapotrzebowanie na cynk z powodu rozwijającego się dziecka, natomiast sportowcy z powodu dużej aktywności fizycznej.

Objawy niedoboru cynku:

  1. utrata masy ciała
  2. niegojące się rany
  3. zmniejszony zmysł węchu i smaku
  4. gorszy wygląd skóry i choroby skóry
  5. biegunka
  6. utrata apetytu
  7. suchość w ustach
  8. mniejsze libido
  9. zmniejszenie odporności
  10. problemy z koncentracją, gorsza pamięć
  11. zmęczenie
  12. wypadanie włosów
  13. problemy z płodnością.
Jeśli podejrzewasz niedobór cynku powinieneś skontaktować się z lekarzem, który wykona niezbędne badania. Niedobór można zdiagnozować za pomocą testu krwi, moczu lub analizy włosów. Ponieważ cynk można przedawkować zalecałabym suplementacje pod czujnym okiem lekarza. Niedobór cynku może również prowadzić do niedoboru miedzi. Cynk przyswajany jest lepiej z produktów zwierzęcych niż roślinnych.

Cynk – w jakich produktach go znajdziesz?

  • czerwone mięso
  • drób
  • kiełki pszenicy
  • ostrygi
  • pestki dyni
  • kakao
  •  kasza gryczana
  •  migdały
  • płatki owsiane
  •  nasiona słonecznika
  • jaja kurze.
Cieszę się, że jesteś! Może zajrzysz?
Powyższy wpis nie jest poradą zdrowotną, takie dawać mogą tylko pracownicy służby zdrowia. Napisany jest w celu informacyjnym. W jakichkolwiek problemach zdrowotnych polecam wizytę u specjalisty.
Źródło: