W roli głównej pyszna zupa porowa krem. Delikatna ale sycąca. Szybka, nawet dla laików gotowania. Opcja bez serka topionego dla tych. którzy chcą zdrowiej. Zamiast tego na końcu można doprawić zupkę kilkoma łyżkami śmietany lub jogurtu naturalnego. W wersji bez serka dobra i bardzo zdrowa dla dzieci.

zupa krem z pora

Zupa porowa krem

Składniki:
– jeden średniej wielkości por
– serek topiony śmietankowy (opcjonalnie)
– 4 średniej wielkości ziemniaki
– 1 litr bulionu warzywnego
– olej rzepakowy lub kilka łyżek masła
– jedna cebula
– sól i pieprz.

Zupa porowa krem przygotowanie:

Umyć dokładnie pora. Skroić go w plastry i podsmażyć na maśle lub oleju, w garnku razem ze skrojoną w kostkę cebulą. Po kilku minutach zalać gorącym bulionem i zamieszać. Do garnka wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodać serek topiony i zamieszać. Gotować na małym ogniu do miękkości ziemniaków ok. 20 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem. Zupę zmiksować blenderem. Gotowe!
Smacznego! 
Cieszę się, że jesteś.
Miło mi będzie jak zajrzysz jeszcze tu.