zapiekanka w cukinii z sosem beszamelowym

Dobra, może nie fit ale zdrowe warzywa są. Przepyszna zapiekanka w sam raz na obiad.

Składniki zapiekanka:

  • cukinia średniej wielkości ok. 1,5 kg
  • 8 średniej wielkości ziemniaków
  • mięso mielone 0,5 kg
  • 1 cebula
  • olej roślinny do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, czarny pieprz
  • ser żółty ok. 30 dkg.
  • bułka tarta.

Sos beszamelowy składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • płaska łyżeczka gałki muszkatołowej, sól i pieprz biały.

Sos beszamelowy przygotowanie:

 Masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Do masła dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlewamy  mleko. Mieszając dodajemy gałkę muszkatołową, szczyptę soli i pieprzu. Gotujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Zapiekanka z cukinii przygotowanie:
 Obieramy cukinię, ziemniaki i kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Gotujemy ziemniaki przez 5 minut. Cukinię obsmażamy na patelni obustronnie do lekkiego zarumienienia. Na patelni musimy zeszklić cebulę, później dodajemy czosnek i mięso mielone , mieszamy łopatką i smażymy ok. 5 minut.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami na zmianę ziemniaki, cukinie, mięso mielone. Na wierzch układamy ser żółty, bądź ścieramy na tarce. Posypujemy lekko bułką tarta.
Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni.

zapiekanka, sos beszamelowy
Zapiekanka z cukinii.