Zupa dyniowa krem

Najlepsza zupa na pierwsze chłodniejsze dni. Smaczna i zdrowa. Kremowa zupa dyniowa u nas zawsze rozpoczyna sezon. Uwielbiamy.

Składniki:

  • dynia średniej wielkości ok. 2 kg
  • kawałek korzenia imbiru
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 2 marchewki średniej wielkości
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki kurkumy w proszku
  • sól, pieprz
  • pestki słonecznika (opcjonalnie).

Zupa dyniowa przygotowanie:

Dynię obieramy ze skórki i wyjmujemy pestki. Pestki możemy przepłukać i wysuszyć na sitku. Są zdrowe i działają przeciw-pasożytniczo. Natomiast nie przydadzą nam się do zupy. Kontynuując, dynię kroimy na kawałki, w większą kostkę. Wrzucamy do garnka.  Obieramy ziemniaki, cebulę, czosnek, marchewkę, kroimy i dorzucamy do garnka. Zalewamy wodą, aby kawałki warzyw były całkowicie przykryte. Imbir również obieramy i drobno kroimy. Wszystko razem gotujemy. Jeśli nie lubisz gęstej zupy, możesz dolać wody wedle uznania. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie całość miksujemy blenderem. Doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem. 
Zupę dyniową możemy posypać uprażonymi na patelni pestkami słonecznika. Smakuje wyśmienicie.
Smacznego !